
Instructeur Frank Husslage recenseert het boek op de website van de NKBV als volgt:
Bij een bespreking van de 'rugzakuitgave' van Robert Steenmeijers touwtechnieken ontkom je niet aan een vergelijking met de grote, gebonden broer die hetzelfde aandachtsveld bestrijkt. Roberts jongste uitgave brengt ongeveer 300 gram op mijn weegschaal. Dat is wezenlijk minder zwaar dan de grote 'boekenkastuitgave', maar nog steeds een respectabel gewicht voor in de rugzak. Het boekje staat weliswaar van de eerste tot de laatste bladzijde vol met alle touwtechnieken die je kunt bedenken, maar ik betwijfel of wie dan ook het een plaats in zijn rugzak moet geven.
De grote uitgave is een volledig leerboek. Met dit boek, met een bos touw en met een trappenhuis kun je jezelf aardig wegwijs maken in de hogeschool van het macrameeën die de bergsport soms is. De diverse technieken worden daarin niet alleen getoond, maar ook uitgelegd. De rugzakuitgave is noodzakelijkerwijs veel beknopter: de technieken worden vrijwel alleen getoond en er is geen ruimte om de mitsen en maren van die technieken te behandelen.
Deze beperking is geen minpunt: het boek is absoluut to-the-point, helder en duidelijk. De tekeningen zijn eenduidig, de uitleg niet mis te verstaan. Wie een solide basis heeft als bergsporter, heeft aan de rugzakuitgave een goed naslagwerk om z'n kennis op te frissen.
Dat het boek geen plaats in een rugzak verdient heeft in mijn ogen een principiële reden. Een bergsporter die op pad gaat, in welk terrein dan ook, moet de bijpassende technieken kennen en beheersen. Onderweg op de gletsjer of halverwege een sportklimroute is er geen plaats om dusdanig onzeker te zijn van je kennis, dat je een naslagwerk nodig hebt.
'Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat' hoort niet in de rugzak, maar verdient wel degelijk een plaats op de boekenplank in de hut of in de klimhal, bij de kampeeruitrusting en sowieso hoort het thuis in alle koffers van de NKBV bergsportkampen!
Reactie van Robert Steenmeijer:
Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat
Het derde instructieboek van Robert Steenmeijer, getiteld Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat.
In dit boekje komen alle moderne en meest veilige touwtechnieken, zekeringstechnieken en reddingstechnieken aan de orde die de hedendaagse alpinist, klimmer, toerskiër en expeditieganger nodig heeft.
Sinds het verschijnen van het eerste boek 'Handboek: Touwtechnieken voor de bergsport', is het een en ander veranderd; betere uitrustingsstukken en vernieuwde inzichten over de te gebruiken technieken en de juiste knopen maken dit boek meer dan alleen een 'tweede druk' van het eerder verschenen handboek.
Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat is een handzaam boekje dat makkelijk in de rugzak mee te nemen is. Het is uitermate geschikt als zelfstudieboek, maar ook als naslagwerk.
De inhoud is samengesteld in overleg met verschillende collega-UIAGM-berggidsen en de NKBV.
Dit boek is uitverkocht
Hieronder leest u de recensies en kunt u de errata bekijken.
1) Als je heel goed kijkt, zie je dat figuur 1.2 feitelijk geen achtknoop maar een zaksteek (Sackstich) is. Hier de juiste tekening.
2) Op pagina 147 staat de Seilrolle op de gletsjer getekend. Hier moet het volgende detail toegevoegd worden: in de tekening is in het hoofdtouw niet meer de inbindknoop waarmee de redder aan het touw vast zat getekend. Dit zou kunnen suggereren dat deze knoop verwijderd zou zijn. Dat is niet juist. De knoop blijft gewoon in het touw zitten en voorkomt dat het touw door de prusik kan schieten. Hieronder de verbeterde tekening. Bovendien is het verstandig om de inbindknoop nog aan het vaste punt te hangen (voor het geval de prusik breekt). Daarbij mag de pickel niet meer uitgegraven worden!
3) Pagina 111: in de tekening kunnen voor het stuk ijs waarvoor geldt 'hierbinnen geen ijsbijlen slaan' de maten gegeven worden: ca. 75 cm. breed en 1 meter hoog.
4) voor alle standplaatsen in ijs geldt het volgende: in het boekje zijn alle standplaatsen met een krachtendriehoek / spinverankering getekend. Dit is juist in normaal en betrouwbaar ijs. In minder betrouwbaar ijs is het verstandig om een 'back-up verankering' of 'Riehenschaltung' te maken. De belasting komt volledig op het onderste vaste punt. Dit punt is strak opgespannen (volgens figuur 12.4) naar het bovenste punt. Dit is vooral aan te raden bij ijsklim-oefeningen in de ijsbreuk waar de zon en de drukbelasting de schroeven snel los doet komen. Dek de schroeven altijd met sneeuw af en controleer de schroeven regelmatig!
Staatlich geprüfter Österreichischer Berg- und Schiführer
info@robertsteenmeijer.nl
06 - 2000 5258